Preventie en Integriteitsbeleid Snorkelschool Eindhoven

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom wordt er werk gemaakt van een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Een goede basis in de vorm van de 4 v’s helpt daarbij. Clubs die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een veilige sportomgeving. En dat is belangrijk, want hiermee bouwen we samen verder aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.

 

De 4 v’s voor veiligheid bestaan uit de volgende onderdelen:

  1. Vastgestelde Gedragscode – laat zien waar we voor staan

De omgang tussen instructeurs en cursisten laat zich niet tot in detail regelen. Zeker niet wanneer lichamelijk contact nodig is in de vorm van instructie, correctie of hulp of ter voorkoming van verdrinking of een andere onveilige situatie dan wel noodzakelijk is voor de handhaving van de orde en veiligheid. Toch vinden wij het belangrijk om een aantal basisafspraken met elkaar te maken over gewenst gedrag  in de omgang met elkaar.  Deze uitgangspunten hebben we vastgelegd in een gedragscode. Het doel hiervan is om alle betrokken personen te beschermen en het creëren van een veilige cultuur en omgeving.

Onze gedragscode in PDF formaat is <hier> te vinden, of klik op <deze link> om naar de betreffende pagina te gaan.

 

Bij het geven van PADI duikcursussen is daarnaast ook nog de gedragscode van PADI van toepassing.

Deze is  <hier> te vinden. PADI gedragscode.pdf

 

Sportief mediagebruik hoort bij een veilige en respectvolle sportomgeving. Daarom houden wij ons aan de afspraken die staan in ‘code blauw’.

 

In het zwembad ‘de Tongelreep’ zijn huisregels van toepassing. Deze zijn hier te vinden.

 

  1. Vertrouwenscontactpersoon – een aanspreekpunt voor iedereen

Wij doen er alles aan dat iedereen zich (sociaal) veilig en prettig voelt binnen  snorkelschool Eindhoven. Toch kan het voorkomen dat

(staff)leden en cursisten geconfronteerd worden met vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Wij vinden het belangrijk dat in zo’n situatie  een (staff)lid/cursist of vrijwilliger met zijn problemen terecht kan bij een vertrouwenscontactpersoon. Een vertrouwenscontactpersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie. Er is een geheimhoudingsplicht.

Je kunt contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon van Snorkelschool Eindhoven door een mail te sturen naar vertrouwenscontactpersoon@snorkelschooleindhoven.nl

Deze gegevens kan je ook <hier> vinden op de website

Je kunt ook contact opnemen met het Meldpunt van het Centrum Veilige Sport Nederland. Het Centrum Veilige Sport Nederland is telefonisch te bereiken via 0900 – 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 – 17:00 uur) of stuur een e-mail naar info@cvsn.nl.

 

  1. Verklaring omtrent gedrag – voorkom onnodig risico

Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen/kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kunnen sporten. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Al onze lesgevende instructeurs en vrijwilligers beschikken over een geldige VOG.

 

  1. Vakkundige instructeurs/vrijwilligers – met oog voor pedagogiek en integriteit

We vinden het belangrijk dat onze trainer-coaches zich niet alleen focussen op techniek, spelverloop en tactiek, maar ook verstand hebben van pedagogiek en integriteit. Op die manier kunnen ze ongewenst gedrag in een groep herkennen en voorkomen én de nadruk leggen op persoonlijke ontwikkeling, plezier en sociale veiligheid. Om dit te onderstrepen hebben al onze instructeurs en vrijwilligers de online scholing ‘Een Beetje Opvoeder’ van NOC-NSF gevolgd.